Loading...
KMETIJA2021-06-01T19:34:54+00:00

Project Description

KMETIJA ADAM

Vemo , da danes vse več ljudi išče neokrnjeno naravo, kjer po travnikih še rastejo prvinske trave in rože, ki se  poleti spremenijo v živo pisane preproge . Naša kmetija ima tudi to srečo, da je bogata z vodo-mimo teče manjši potok, imamo tudi  ribnik z lokvanji in močvirskimi rastlinami in lesen  bazen. S kmetije so dobra izhodišča za kolesarjenje po označenih pohorskih poteh, za pohodniške ali sprehajalne poti Črni vrh 2 uri Rogla 3 ure…
Ali ni že On ( Stvarnik ) rekel Adamu : Prah si bil in v prah se boš povrnil. Torej vse se začne in konča z zemljo. V začetnem obdobju je bilo to ime tudi priimek. Od okoli 1750  pa se na kmetiji prvič pojavi priimek Koprivnikar.
Ob vznožju Pohorja nad Mislinjo že vsaj 600 let deluje Adamova kmetija. Bivalni in gospodarski objekti so na. 750 metrov n. mv ,to je 150m nad dolino.  Velik del kmetije je zelo strm, zato je obdelovalnih površin malo, večina je gozda, travnikov in pašnikov. Lahko bi celo rekli da se pri nas konča mislinjski “grabn” in začne mislinjska dolina.
Ko danes hodim po teh strmih bregovih in vidim, da so bile to nekoč njive mi zastane dih in se še posebej s spoštovanjem spominjam nekdanjih rodov.
Vsi  Adamovi rodovi so imeli zemljo radi in jo z vso skrbnostjo obdelovali in urejali. Pred leti smo dobili priznanje Lipov list za urejeno kmetijo. Da spoštujemo starejše rodove in njihov estetski čut pri stavbarstvu, smo ohranili staro gospodarsko poslopje iz leta 1789. Tudi pri novejših objektih smo sledili tradiciji tako oblikah , kot materialih.
Ker je večina površin strma in je intenzivno kmetijstvo oteženo, smo že leta 1997 odločili za ekološko kmetijstvo . Obdelovalne površine namenjamo pašni živinoreji za prirejo mesa, pridelavi sadja – visokodebelni sadovnjaki- stare sorte. Sadje predelujemo v sokove in žganje. Pridelujemo tudi precej  zelenjave in jagodičevja.
Na kmetiji je več kot 110 dreves visokodebelnih starih sort jablan, hrušk in sliv. Iz njih izdelujemo sladek sok, kisel mošt, kis, žganje in suho sadje. Na velikemu vrtu in njivi pa pridelamo: krompir, fižol, buče, zelje, redkev, korenje, peso, solato, kolerabo, cvetačo, paradižnik, papriko, kumare, jagode, malina, ameriške brusnice, …..
Bližnji gozdovi so poleti bogati z gobami in borovnicami.

VEČ IZ OKOLICE